Restauracja
Wraz z upływem czasu każda pozłota traci swój połysk. To niestety
nieuniknione. Można ją jednak odrestaurować i w ten sposób przywrócić do
pierwotnego stanu. Restaurując obiekty, takie jak ramy obrazów, statuy
czy kolumny, należy mieć na uwadze przede wszystkim zachowanie ich
ogromnego znaczenia historycznego. Natomiast w przypadku restauracji
obiektów mających dawniej charakter prywatny najważniejszy jest aspekt
estetyczny.
W przypadku restauracji pozłoty potrzebne są co do zasady te same materiały, co w trakcie pierwszego pozłacania. Przed rozpoczęciem prac restauratorskich należy zdecydować, czy odnowiona ma zostać cała pozłota czy tylko niektóre jej miejsca. To pierwsze opłaca się wtedy, kiedy np. złoto bardzo zmatowiało, odpadło, zostało zdrapane lub w inny sposób oderwane w licznych miejscach. Poprawki wskazane są natomiast, o ile zniszczony obszar jest niewielki. Prace restauratorskie powinny być w tym przypadku wyjątkowo precyzyjne, tak aby po ich zakończeniu odnowione fragmenty pozłoty nie różniły się od jej reszty.
Pierwszą rzeczą, którą należy wykonać w trakcie restauracji, jest przygotowanie powierzchni. W tym celu należy usunąć resztki złota płatkowego z miejsc, które mają zostać na nowo pozłocone. Jeżeli powierzchnia jest nierówna, można ją zniwelować, nakładając na nią warstwę kredy zmieszanej ze spoiwem, np. woskiem, klejem lub żywicą. Jako spoiwa można też użyć pulmentu. Głównym składnikiem pulmentu jest bolus – wyjątkowo tłusta i chłonna glinka. W przypadku złocenia na pulmencie należy najpierw zagruntować podłoże, nakładając kilka warstw kredy, a dopiero potem nałożyć pulment. Należy przy tym pamiętać, że pulment musi zostać uprzednio zmieszany z klejem. Na przygotowanej w ten sposób powierzchni można rozpocząć pozłacanie.
Złoto płatkowe należy przycinać na poduszce pozłotniczej za pomocą noża pozłotniczego. Odpowiednio przycięte złoto płatkowe należy przenieść na miejsce, które ma zostać pozłocone, za pomocą specjalnego pędzla – tzw. chwytacza.
W przypadku restauracji pozłoty potrzebne są co do zasady te same materiały, co w trakcie pierwszego pozłacania. Przed rozpoczęciem prac restauratorskich należy zdecydować, czy odnowiona ma zostać cała pozłota czy tylko niektóre jej miejsca. To pierwsze opłaca się wtedy, kiedy np. złoto bardzo zmatowiało, odpadło, zostało zdrapane lub w inny sposób oderwane w licznych miejscach. Poprawki wskazane są natomiast, o ile zniszczony obszar jest niewielki. Prace restauratorskie powinny być w tym przypadku wyjątkowo precyzyjne, tak aby po ich zakończeniu odnowione fragmenty pozłoty nie różniły się od jej reszty.
Pierwszą rzeczą, którą należy wykonać w trakcie restauracji, jest przygotowanie powierzchni. W tym celu należy usunąć resztki złota płatkowego z miejsc, które mają zostać na nowo pozłocone. Jeżeli powierzchnia jest nierówna, można ją zniwelować, nakładając na nią warstwę kredy zmieszanej ze spoiwem, np. woskiem, klejem lub żywicą. Jako spoiwa można też użyć pulmentu. Głównym składnikiem pulmentu jest bolus – wyjątkowo tłusta i chłonna glinka. W przypadku złocenia na pulmencie należy najpierw zagruntować podłoże, nakładając kilka warstw kredy, a dopiero potem nałożyć pulment. Należy przy tym pamiętać, że pulment musi zostać uprzednio zmieszany z klejem. Na przygotowanej w ten sposób powierzchni można rozpocząć pozłacanie.
Złoto płatkowe należy przycinać na poduszce pozłotniczej za pomocą noża pozłotniczego. Odpowiednio przycięte złoto płatkowe należy przenieść na miejsce, które ma zostać pozłocone, za pomocą specjalnego pędzla – tzw. chwytacza.
Więcej kategorii
from 18,10 EUR
w tym 19 % VAT bez kosztów przesyłki